Социалната мрежа Facebook е спряла достъпа на британската компанията за

...
 Социалната мрежа Facebook е спряла достъпа на британската компанията за
Коментари Харесай

Facebook спря достъпа на британска компания заради съмнения за злоупотреби с данните

 Социалната мрежа Фейсбук е спряла достъпа на английската компанията за разбор на данниCrimson Hexagon заради опасения, че може погрешно да е управлявала данните на потребителите, съобщава TechCrunch.
Компанията от години употребява публични приложни програмни интерфейси (API), за да извлича обществени постове от Facebook, Instagram, Twitter и други източници онлайн, събирайки и анализирайки ги за разнообразни цели, да вземем за пример с цел да прави оценка на публичното мнение към политически претендент или въпрос. Компанията има клиенти в целия свят, обслужвайки сдружения и организации в Русия и Турция, както и Съединени американски щати и Обединеното кралство.

 

Facebook явно не е била изцяло наясно до каква степенCrimson Hexagon използва данните на потребителите, в това число по няколко държавни контракти, които обществената мрежа не е имала опция да оцени, преди да влязат в действие. Възможността английската компания да не съблюдава разпоредбите на Facebook за прилагане на данни, и по-конкретно, че може да е пособия за основаването на принадлежности за наблюдаване, явно не е била задоволително действителна, с цел да предприеме Facebook действия. Вероятно летвата за преустановяване на активността е била намалена по някое време предходната година.

„ Разследваме изказванията срещу Crimson Hexagon, за да забележим дали те са нарушили някои от политиките ни “, съобщи вицепрезидентът на Facebook по продуктовите партньорства Айм Арчибон.

Wall Street Journal, която първа заяви за прекъсването на достъпа, отбелязва, че Crimson Hexagon в момента има контракт с Федералната организация за ръководство на рецесии (FEMA) за следене на онлайн разисквания за разнообразни свързани с бедствия цели. Сделка със Службата на Съединени американски щати за имиграционен и митнически надзор (ICE) обаче е пропаднала, така като Twitter се е възпротивила на сходно приложение на данните ѝ.

Освен догатката, че работата, призната от компанията, е на ръба да бъде оценена като неуместно прилагане на обществените данни от обществените компании, Crimson Hexagon явно не е направила нещо толкоз нелоялно, колкото други компании. Тя се лимитира единствено до обществено наличните данни, като си заплаща за достъп до тях, и ползва лични способи, с цел да сътвори личен бранд за разбори и разузнаване.

Компанията също така не е (поне не очевидно) полунезависимо поделение на огромна, неразбираема мрежа от компании, които интензивно се пробват да прикрият покупко-продажбите и връзките си, какъвто бе казусът с Cambridge Analytica. Дейността на Crimson Hexagon’s изглежда почтена, с елементарни рискови вложения и партньорства. Работата ѝ прилича тази на Cambridge Analytica от позиция на това, че дава разбор на милиарди обществени изявления, само че най-малко го прави намерено.

По случайност Crimson Hexagon е съоснована от същия човек, който бе подложен отпред на новата социално-научна самодейност във Фейсбук – Гари Кинг от Харвард. В изказване той отхвърля да е бил забъркан в ежедневната работа на Crimson Hexagon, макар че е неин ръководител. Без подозрение тази връзка също ще бъде оценена от Facebook.
По публикацията работи: Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР